Als ik terugdenk aan mijn eigen kindertijd en de clan waartussen ik opgroeide, dan speelde Indië een hoofdrol. Vaak hoorde ik de ouderen hoog opgeven over die heerlijke koloniale tijd van voor de oorlog. Ik hoorde praten (opscheppen?) over tijgerjachten en meerdaagse motorritten op Harley Davidsons naar kratermeren op Sumatra. Over de tennisclub, de soos, het zoete leven waarbij baboes en ander personeel de bovenlaag faciliteerden. Over de schoonheid van de Preanger op Java. Over goena-goena en stille krachten alom.
Er was natuurlijk ook drama. De oorlog brak uit, het diepe buigen voor De Jap, de angst in de vrouwen- en kinderkampen en het door krijgsgevangenen verrichte beulswerk aan de beruchte Birmaspoorlijn. Meeslepend voor ons kinderen, waren ook de verhalen over de tijd ná WO2. Het ging dan over de politionele acties, de bloedige Bersiap, de tweespalt tussen Nederlanders en naar zelfstandigheid verlangende Indonesiërs. Toen de laatsten aan het langste eind trokken, werd elders een veilig heenkomen gezocht, in ons geval in 'buurland' Nieuw-Guinea. Dit bracht nieuwe verhalen voort: het ruige bestaan op dit onderontwikkelde reuzeneiland, kroezige krijgers met peniskokers, menseneters, paradijsvogels, de ondoordringbare bush en een tropisch gebergte met eeuwige sneeuw. Ik luisterde als een neuswijze bosmuis.
De generaties boven mij zijn verdwenen. Wat ze achterlieten zijn foto’s en weemoed.
Ik mis de verhalen. Ik mis de vertellers én de zwijgzamen.
Ik mis de verhalen. Ik mis de vertellers én de zwijgzamen.
Wat een bijzondere foto. Zo'n foto kan ik niet laten zien van mijn vroegste jeugd. Prachtige dames die je op handen droegen. Geen klagen...😄
BeantwoordenVerwijderenInderdaad mooie en lieve dames. Ze zullen niet meer onder ons zijn. Leven doe je maar even...
VerwijderenHeel herkenbaar, jouw verhaal.
VerwijderenMisschien een leuk idee om het op het familiearchief te plaatsen ?
Zojuist gedaan. Wel wat aangepast, meer toegespitst op de familie.
Verwijderen