zondag 5 september 2021

Proletariaat

Een mooie zondagmorgen in september. Ik was vroeg op pad en fietste door het nabij gelegen Golfpark. Op het riante buitenterras van een van de villa's stonden een vrouw en een man van in de zestig, beiden in donzige badjassen gehuld, een zachtgele en een witte. De twee babbelden genoeglijk in de nazomerzon, mogelijk over het oogstrelende vlies van ochtenddauw dat hun borders en gazon deed glanzen. Het leken me aardige luitjes, zeker gezien hun uiterst opgewekte goe-de-mórre-ge richting mij, de passerende fietser.
Bij hen die buitenshuis 'binnenkleding' dragen is, moet ik stiekem toch even denken aan het volk dat in vroeger tijden ietwat denigrerend tot het proletariaat werd bestempeld. Denk aan een ma Flodder-achtige slons met een aureool van krulspelden, een peuk in het hoofd en een vormeloze peignoir om het lijf. Tegenwoordig kan binnenkleding, mits smaakvol, echter heel wat anders uitstralen: wellness, verzorging, lifestyle en ja, ook geld. Het stel in hun riante villatuin leek me er het perfecte voorbeeld van. Met het proletariaat hadden de twee Golfpark-bewoners in hun donzige badjassen vast weinig op, hoezeer Marx en Engels ruim anderhalve eeuw geleden in hun manifest ook riepen: 'Proletariërs aller landen, verenigt U!' Hoe de ideeën van deze twee revolutionaire denkers later in de praktijk uit zouden pakken weten we inmiddels, maar dit geheel terzijde.
Ikzelf bezit geen ochtend- of kamerjas. Wel een badjas, maar die draag ik zelden. In huiselijke cocon rondhangend, geef ik voorkeur aan mijn lubberende joggingpak, misschien wel het meest proletarische kledingstuk ooit. Enige voorzichtigheid is daarom geboden. De scheidslijn tussen proletariër en proleet is dunner dan hetgeen je draagt. 

De Duitsers Karl Marx (links) en Friedrich Engels stonden in de negentiende eeuw
 met hun revolutionaire ideeën aan de basis van een socialistische arbeidersbeweging -
Marxisme genoemd - die later zou uitgroeien tot het communisme. Voor idealistische 
communisten was de bezitloze arbeider (de proletariër) de held van de samenleving.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten