Onlangs opende elk nieuwsbulletin met het bericht dat een tornado in Zierikzee flink had huisgehouden. In alle beelden zag ik reporters bij een woonblok staan waarvan het complete dak was afgewaaid. Er was bovendien een dode te betreuren en één persoon belandde in het ziekenhuis. Triest. En wat een ravage! Het viel me echter wel op dat bij al die verschillende nieuwsbulletins steeds weer dat ene huizenblok in beeld kwam. Oké, er werd verteld dat door de hele stad dakpannen en ruiten waren gesneuveld, bomen omgewaaid en terrasstoelen weggeblazen, maar dé spectaculaire schade trof slechts één huizenblok. En dat was eigenlijk niet zo heel vreemd, want juist bij dit blok was men bezig met dakrenovatie. Overal stonden (of lagen inmiddels) dan ook bouwstellingen langs de betreffende huizen. Kortom: dit woonblok was op moment dat de tornado passeerde uiterst kwetsbaar. Heel voorzichtig zou je daarom misschien kunnen stellen dat dit natuurverschijnsel toch niet zo veel aandacht verdiende, maar dat hier eerder sprake was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden.
Aan die nuance heeft de gemiddelde nieuwsconsument natuurlijk geen enkele boodschap. Die wil een voor ons land unieke tornado (wat hier de facto helemaal niet uniek is, zeker niet als je het in goed Nederlands ‘windhoos’ noemt) gekoppeld zien aan menselijk drama, en als het effe kan ook nog met een verkapte verwijzing naar klimaatverandering. En het journaille werkt daar braaf aan mee.
Gezien dit voorbeeld adviseer ik iedereen zoveel mogelijk berichten en sowieso de hele santenkraam aan communicatie(middelen) te negeren of op z’n minst met de nodige korreltjes zout te nemen. Tenzij ze van mij afkomstig zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten