Twintig kilometer verderop trapte ik over een stil dijkpad bezaaid met schapenpoep. Niet vreemd, want de dieren liepen er vrij rond. Ineens zag ik een ooi liggen, haar houding verried de dood. Nu is de dood niet heel bijzonder in ons landje dat uitpuilt van gedomesticeerd leven, denk daarbij aan de bedrijfstak waar massamoord dagelijkse kost is. Intriest was echter een lammetje dat verloren naast het levenloze lichaam van zijn moeder stond. Toen ik stopte keek de kleine mij vragend aan. Aangedaan scrolde ik door mijn contacten en belde 144. Een vriendelijke dame noteerde mijn melding en beloofde zo snel mogelijk actie te ondernemen. Enigszins gerustgesteld vervolgde ik mijn etappe, nagestaard door het eenzame lam.
Toen ik twee uur later warm en bezweet thuiskwam besloot ik het strakke lycra meteen te verruilen voor luchtig zomergoed, en door te racen naar het nabijgelegen strand voor een afkoelende duik. Aldaar, ontspannen op mijn rug drijvend, scheerde uit het niets een citroengeel vlindertje vlak over me heen. Het kleinood ging een wisse dood tegemoet want fladderde in rechte lijn richting Hoorn, diagonaal 35 kilometer verderop gelegen aan de overkant van het Markermeer. Zo'n watervlakte oversteken leek me te veel voor het tere schepsel.
Drogend op mijn badhanddoek dacht ik terug aan mijn toertochtje eerder die dag. Ik huiverde na van het met bloed doordrenkte damesbeen. Maar vooral zwolg ik in sentiment over het eenzame lammetje naast zijn dode moeder én verdrinkende vlinders. Plots voelde ik gekriebel op mijn bovenbeen, een zandvliegje of zoiets. Gedachteloos drukte ik het dood: een bewijs hoe selectief meelevendheid is.
Klik HIER om Verdronken Vlinder van Boudewijn de Groot & Nick Schilder te zien en beluisteren. Tip vooraf: sla de reclame zo snel mogelijk over.