zaterdag 10 maart 2018

Onwelriekend

Eer de scheet ontsnapt, wordt hij reeds voorbeschouwd. Maar na de gasontsnapping gaat het pas goed los. Jawel, we communiceren elkaar tegenwoordig compleet suf, over elke scheet. Dat wil echter geenszins zeggen dat het vroeger, met minder snelle communicatie, beter gesteld was. Een treurig staaltje was de Slag bij New Orleans tussen de Engelsen en de voor onafhankelijkheid strijdende Amerikanen. Het was de laatste veldslag van een drie jaar durende oorlog en vond plaats op 8 januari 1815. De Engelse marine had 5000 soldaten aan land gebracht vlakbij de monding van de Mississippi met de bedoeling de Amerikaanse stellingen nabij New Orleans in te nemen. Dat mislukte, de Engelsen werd neergemaaid door kanon- en musketvuur. 2000 'roodjassen' verloren tijdens die frontale bestorming het leven. De Amerikanen verloren slechts 314 man. Maar het wrange was dat deze veldslag in vredestijd plaatsvond. Ruim twee weken daarvoor, op 24 december 1814, was namelijk de Vrede van Gent getekend tussen Engelsen en Amerikanen. Maar vanwege de trage communicatie (nieuws verspreidde zich per schip of paard) had dit bericht de Engelse troepen in Amerika nog niet bereikt. Een totaal onnodige veldslag dus. Door dit alles weet ik eigenlijk niet wat erger is: de trage communicatie van toen of het snelle getjilp over elke scheet van tegenwoordig? Het eerste zorgde destijds, bij de slag bij New Orleans, voor onnodig bloedvergieten. Het tweede zorgt anno nu voor een ronduit onwelriekende samenleving.

Slag bij New Orleans, op 8 januari 1815: een geheel overbodige veldslag omdat twee weken eerder de vrede was getekend. De Engelse troepen werden geleid door Generaal-majoor Pakenham, die tijdens de stormloop sneuvelde. De Amerikanen werden aangevoerd door generaal Andrew Jackson, die hiermee de nodige faam verwierf. Jackson zou later zelfs de 7e president van Amerika worden.
De Battle of New Orleans is bij velen vooral bekend door de song van Johnny Horton, beluister DEZE LINK. Later zouden de Les Humphries Singers met een coverversie (getiteld 'Mexico') zelfs een grote hit scoren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten